knx

Waarom zou u voor Domotica  kiezen……………

knx member

 

Dat is over het algemeen de eerste vraag en vervolgens: ‘wat kost me dat’ ……

 

 

 

 

 

 

Om dit uit te leggen krijgt u eerst een vragenvuur,  hoe u zoal in de dagelijkse praktijk gebruik maakt van de gebruikelijke zaken  in en om uw huis. Dat wil zeggen:  hoe leeft u in uw huis en van welke elektrische toepassingen maakt u  gebruik. Hier wordt uitvoerig op ingegaan en er wordt met u overlegt wat de ‘routing’ in uw dagelijkse huishouden zal zijn. Er wordt ingegaan op uw dagelijkse behoefte met betrekking tot en automatiseren van uw dagelijkse leefpatroon. Naar aanleiding hiervan  wordt dan uitgelegd wat er zoal te ‘automatiseren’ valt (in de praktijk zal u er geen erg in hebben wat er technisch allemaal moet gebeuren).

Een domotica systeem is eigenlijk heel eenvoudig. De installateur verbindt alle schakelaars met een speciale kabel met elkaar door, de verlichting, en alle andere uitgangen worden naar één of meerdere kasten gebracht waar zich de intelligente schakelaktoren bevinden. In de speciale software die van te voren door ons geschreven wordt, wordt vervolgens bepaald welke schakelaar de uitgangsaktoren bedienen. De software wordt vervolgens in elke intelligente ‘busdeelnemer’ geprogrameerd. Deze is op een later tijdstip eenvoudig aan te passen.

In de eerste instantie denkt men natuurlijk als eerste aan de verlichting, het dimmen en/of schakelen kan met verschillende schakelaars verwezenlijkt worden. Tevens is het mogelijk om dit met een touchscreen aan te sturen. Hier kunnen tijden aan gekoppeld worden. Het is dan ook mogelijk om bijvoorbeeld de schakelmomenten van de afgelopen week opnieuw voor de volgende week (vakantie) af te draaien. Het maken van scenes is ook een mogelijkheid. Een scene is een van te voren geprogrammeerde lichtinstelling. Denk hierbij aan  bijvoorbeeld: tv kijken, de basis verlichting gaat dan zachter branden en de spots die op de wand gericht zijn gaan dan iets harder branden, de leesverlichting gaan nagenoeg uit, enz.

Het aspect van energiebesparing is bij een domotica systeem ook een belangrijk punt. U kunt namelijk met een paar slimme programeertrucs op een eenvoudige wijze energie besparen door die zaken in/uit te schakelen die door bepaalde faktoren (denk aan een raam open, zon gaat schijnen, temperatuur stijgt/zakt) veranderen waar u normaal gesproken niet op reageert. Een weerstation kan de zonwering bedienen maar ook de verwarming, verlichting, tuinsproeiinstallatie, zijn allemaal afhankelijk van verschillende programeerbare faktoren.

Het alarm is ook een belangrijk punt bij domotica, het gevoel van veiligheid is met domotica een sterk punt.  Zo kunt u als er een alarmmelding is, de totale verlichting aan laten gaan, een melding via het internet versturen. U kunt dan inloggen via uw mobiel en zien wat de camera’s registreren. U kunt eventueel via uw mobiele telefoon uw technisch installatie hierop aansturen. Bij het inschakelen van het alarm wordt alle verlichting uitgeschakeld. De verlichting in de ruimte van het bedieningspaneel gaat na 5 minuten uit, de verwarming wordt naar 15  C geprogrammeerd, enz.